Samenvatting

Een goede topografische kaart die geheel gratis te downloaden en te gebruiken is. Installeren van de kaart is zeer eenvoudig en in een paar minuten gedaan. De Freizeitkarte is routable en bevat adres informatie.

De Freizeitkarte is een goed alternatief als u op vakantie gaat naar een land waarvan u geen officiele Garmin kaart hebt. I.p.v veel geld voor een kaart te besteden kunt u gebruik maken van de gratis Freizeitkarte.

Freizeitkarte

Laatst bijgewerkt op 07-10-2020

De Freuzeitkarte is gebaseerd op de OpenStreetMap (OSM) kaart. Geregeld worden de Freizeitkarte bijgewerkt met de laatste versie van OSM. De kaart bevat adresgegevens zodat u ook kunt zoeken op een adres. Ook is de kaart routable.

Het voordeel van de Freizeitkarte boven de (Garmin) OSM kaart is dat er een Regio en Plus land kaarten beschikbaar zijn. Een Regio is bv de Benelux. Een Plus land is in feite een geheel land met een stukje over de grens. Dat is handig als je wilt gaan wandelen net op of over de grens. Verder zijn de Freizeitkarte en OSM kaarten gelijk, alleen de kleur is iets anders omdat beide een andere TYP file gebruiken. Klik hier om naar de GarminOSM instructie te gaan.

De voor en tegens even op een rijtje:

Freizeitkarte: Landen, Plus landen, Regios, binnen centraal Europa. Buiten Centraal Europa zijn er geen kaarten beschikbaar

OSM: landen over de hele wereld, geen mogelijkheid tot Regio's of Plus landen op dit moment.

Kijk ook eens naar onze instructie over het downloaden van kaarten vanaf BaseCamp naar de GPS. Klik hier om verder te lezen.

Kijk ook eens naar het aanpassen van de TYP file van de OSM kaarten waarbij je zelf de kleuren van paden en objecten van je kaart kunt instellen. Klik hier om verder te lezen.


Downloaden en installeren van Garmin Basecamp

U kunt Garmin Basecamp gratis downloaden vanaf de website van Garmin. Klik hier om Basecamp te downloaden. Het installeren is net zo moeilijk als elk ander PC programma.

Als u Basecamp al geinstaleerd hebt kunt u deze stap overslaan.


De Freizeitkarte kunt u vinden op https://www.freizeitkarte-osm.de/garmin/en/index.html. U komt dan meteen op de Engelstalige startpagina.

GPSwalking.nlKlik links boven het scherm op Maps om een land or regio te kiezen.

GPSwalking.nlAls voorbeeld gaan we naar Regions om de kaart van de Benelux te downloaden.

GPSwalking.nlWe hebben 3 mogelijkheden:

  • Een IMG file die rechtstreeks op de GPS gezet kan worden. Hierbij is de kaart niet beschikbaar in BaseCamp
  • Een Windows installer
  • Een Mac installer

We gaan voor de Windows installer omdat we de kaart ook in BaseCamp willen gebruiken.


Installeren van de Freizeitkarte

GPSwalking.nlIn de Download folder van onze PC staat even later een ZIP file die we eerst moeten uitpakken. Dat kan eenvoudig door de ZIP te openen (dubbel klik op de zipfile).

Vervolgens kunnen we dubbelklikken op de exe die in de ZIP staat.

GPSwalking.nlKies nu "alles uitpakken" om verder te gaan.GPSwalking.nlWe gaan direct verder door op "uitpakken" te klikken. U kunt er natuurlijk voor kiezen om de bestanden ergens anders uit te pakken, maar u kunt ook het voorgestelde pad gebruiken.

GPSwalking.nlAls alles uitgepakt is gaan we terug naar de download folder waar naast de ZIP ook de uitgepakte bestanden staan. Ja, helaas staat alles er nu 2 keer.

GPSwalking.nlWe gaan nu in de net uitgepakte folder verder en zoeken de EXE weer op.

GPSwalking.nlVia een dubbel klik starten we de installer. Dat levert direct een waarschuwing van Windows op. GPSwalking.nlWe klikken op meer informatie om verder te kunnen gaan met de installatie en kiezen voor "toch uitvoeren".

GPSwalking.nlAls er al een versie van dezelfde kaart in BaseCamp is geinstalleerd volgt er een waarschuwing. U kunt dan kiezen om eerst de oude versie van de kaart te deinstalleren voordat de nieuwe wordt geinstalleerd.

GPSwalking.nlHierna wordt de installatie van de kaart gestart. Klik op "Next" om verder te gaan.

GPSwalking.nlKlik op "I agree" om licentie voorwaarden te accepteren.

GPSwalking.nlAlle kaartdelen worden nu uitgepakt en opgeslagen.

GPSwalking.nlAfhankelijk van de grootte van de kaart duurt dit kort of iets langer. Maar uiteindelijk is de kaart gereed voor gebruik. En we klikken op "Finish" om af te ronden.

GPSwalking.nl

En dan is de nieuwe kaart klaar om gebruikt te worden in BaseCamp.

GPSwalking.nl


Het verwijderen van een Freizeitkarte

Oude kaarten, of kaarten die u niet meer gebruikt kunnen ook gede-installeerd worden. kaarten nemen gemakkelijk een aantal Gb's in gebruik en daarom is het verstandig om zo nu en dan eens een opruiming te houden.

Op een Windows PC typt u "Prog" in het zoekvenster links onder in de taakbalk. Na een paar letters komt de suggestie Programma's installeren of verwijderen in beeld.

GPSwalking.nlKlik op openen om te kunnen zoeken op geinstalleerde kaarten. Geef in de zoekbox de zoekterm Frei. U ziet dan alle geinstalleerde Friezeitkarten.

GPSwalking.nlKlik op de naam van de kaart die u wilt verwijderen. U krijgt dan de optie "Verwijderen" te zien.

GPSwalking.nlAls u op verwijderen klik dan wordt nogmaals gevraagd of u deze echt wilt verwijderen.GPSwalking.nlHierna wordt de kaart van de PC verwijderd en heeft u weer extra ruimte op uw harddisk voor het installeren van andere kaarten.

GPSwalking.nlHet volgende scherm vertelt u van welke folder de kaart verwijderd worden. Klik op "uninstall" om de kaart te verwijderen.

GPSwalking.nlAls de kaart verwijderd is dan kunt op "Finish" klikken om de de-installtie te beëindigen.

GPSwalking.nl