Samenvatting

Een goede topografische kaart die geheel gratis te downloaden en te gebruiken is. Installeren van de kaart is zeer eenvoudig en in een paar minuten gedaan. De Freizeitkarte is routable en bevat adres informatie.

De Freizeitkarte is een goed alternatief als u op vakantie gaat naar een land waarvan u geen officiele Garmin kaart hebt. I.p.v veel geld voor een kaart te besteden kunt u gebruik maken van de gratis Freizeitkarte.

Freizeitkarte

De Freuzeitkarte is gebaseerd op de OpenStreetMap (OSM) kaart. Geregeld worden de Freizeitkarte bijgewerkt met de laatste versie van OSM. De kaart bevat adresgegevens zodat u ook kunt zoeken op een adres. Ook is de kaart routable.

De Freizeitkarte kunt u vinden op http://freizeitkarte-osm.de. U komt dan op de start pagina waar u boven kunt kiezen om in het Duits verder te gaan en onderin voor de Engelse versie. We kiezen voor de Engelse versie.

GPSwalking.nl

Aan de linkerkant kunt u een menu balk terugvinden met de mogelijkheid direct een bepaald land te kiezen. Helaas staat Nederland hier niet bij. Kiest u nu voor "More Countries". Voor alle landen kunt u een installer voor de PC,  Apple OSX en om direct een SD kaartje te maken. Mocht u veel gebruik van Mapsource/Basecamp maken dan kunt u het beste de kaart eerst in Mapsource/Basecamp installeren.

GPSwalking.nl

Zoek nu naar het land dat u wilt gaan installeren. In het voorbeeld hieronder nemen we nederland.

GPSwalking.nl

Kies vervolgens de juiste installer en download deze.

Omdat Nederland vrij klein is komt het vaker voor dat u ook de kaart van Belgie of Duitsland nodig hebt. Het is dan beter om een hele regio te downloaden.

GPSwalking.nl

Omdat er ook een flink stuk over de grens wordt meegenomen is ook de West kant van Duitsland beschikbaar. Hierdoor wordt voorkomen dat u over de grens direct van de kaart loopt.

Nadat u de installer gedownload heeft kunt u de kaart direct installeren.

 GPSwalking.nl

GPSwalking.nl

Klik op "I Agree" over verder gaan.

GPSwalking.nl

Selecteer het pad waar u de kaarten wilt opslaan. In mijn geval staan alle Garmin resources op C:Garmin.

GPSwalking.nl

Na een paar minuten is de kaart geinstalleerd.

GPSwalking.nl

Binnen Mapsource/Basecamp is de kaart nu te zien en te gebruiken. Erg handig om snel een gratis kaart te downloaden en installeren van een land waar u op vakantie gaat.

GPSwalking.nl

Kijk of deze kaart goed leesbaar op de GPS is. Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u de geselecteerde TYP file aanpassen. Op http://freizeitkarte-osm.de/en/design.html kunt u een aantal voorbeelden bekijken. Een TYP file bepaald de kleur, dikte van alle objecten en lijnen op de kaart.

Alle TYP files zijn al bij de installatie meegenomen en op uw PC neergezet. Dat is eenvoudig te zien als u via Windows Explorer naar de installatie folder gaat.

GPSwalking.nl

Onder de lijst staan bv contrast.typ, freizeit.typ, outdoor.typ, outdoorl.typ en small.typ. De eerste vraag is welke TYP file actief is? We gebruiken hiervoor een tool van JaVaWa genaamd GMTK (http://www.javawa.nl/gmtk.html). Dit tool laat alle kaarten zien die er Mapsource/Basecamp geinstalleerd zijn.

In het overzicht dat we hebben gemaakt van de Freizeitkarte door te dubbelklikken.

 GPSwalking.nl

In het overzicht is te zien dat de 8040.TYP file wordt gebruikt.Via Extra -> Change or Add Type file kunt u nu een andere TYP file selecteren. Dit kunt u het beste doen voordat u de kaart op de GPS zet. Anders moet u die ook nog aanpassen.

We kiezen voor de contrast.TYP file.

 GPSwalking.nl

Vervolgens kunnen we controleren of de juiste TYP file geinstalleerd is. Als we nu Mapsource/Basecamp opstarten moet het verschil te zien zijn. 

In de onderstaande screenshot hebben we links de oorspronkelijke kleurstelling en rrechts die van de contrast.TYP file. U moet nu wel kijken welke TYP het beste op de GPS werkt.  GPSwalking.nl

Veel plezier met deze gratis kaarten.