Samenvatting

OpenStreetMap is een vrij bewerkbare kaart van de hele wereld. Hij wordt gemaakt door mensen zoals u. Met OpenStreetMap kunt u geografische gegevens van de hele aarde bekijken, samen bewerken en gebruiken. U kunt deze kaarten gratis gebruiken. 

OpenStreetMap kaarten worden elk jaar beter en gaan met de trend mee dat kaarten gratis worden. Deze trend is vooral te zien op smartphones waar kaarten en navigatie gratis worden aangeboden.

De OpenStreet maps zijn populair aan het worden. Op dit moment (maart 2011) moet u zeker een dag of 4 wachten voordat u aan de beurt bent.

Open Street Map

Het zou mooi zijn, gratis digitale kaarten voor uw Garmin GPS. Gelukkig bestaan ze. Vrijwilligers werken samen aan Open Street Map. Op de website van Open Street Map staat te lezen:

"OpenStreetMap is een vrij bewerkbare kaart van de hele wereld. Hij wordt gemaakt door mensen zoals u. Met OpenStreetMap kunt u geografische gegevens van de hele aarde bekijken, samen bewerken en gebruiken."

Al langere tijd was de wegenkaart van Open Street Maps goed bruikbaar voor gebruik op een Garmin Outdoor GPS. Maar de laatste maanden komt er steeds meer topografische informatie bij. Veel vrijwilligers laden hun wandel- en fietstracks naar de Open Streets Map website. Deze tracks worden dan omgezet naar topografische informatie. Langzaam komt er zo steeds meer topografische informatie beschikbaar die u gratis kunt gebruiken.

Dat klinkt goed, maar hoe werkt het. Dat gaan we u uitleggen in een drietal stappen:

  • Het downloaden en installeren van MapSource
  • Het aanmaken van Open Street Map (OSM) die geschikt is voor gebruik binnen Garmin Mapsource en Garmin Basecamp en elke Garmin GPS
  • Het installeren van de OSM kaart
  • Het installeren van meerdere OSM kaarten
  • Het aanpassen van de kleuren van de OSM kaarten

Zelfs als u geen GPS heeft kunt u van Open Street Map gebruik maken. Gewoon een route inlezen en dan weer uitprinten. Met het printje kunt u ook goed vooruit.


Downloaden en installeren van Garmin Basecamp
Ondanks dat Garmin Mapsource nog door veel mensen gebruikt wordt willen u toch aanraken om het nieuwe programma Garmin Basecamp te gebruiken in combinatie van de Open Street kaarten. U kunt Garmin Basecamp gratis downloaden vanaf de website van Garmin. Klik hier om Basecamp te downloaden.

Als u Basecamp al geinstaleerd hebt kunt u deze stap overslaan.


Het aanmaken van Open Street Map

Nu Garmin Mapsource is geinstalleerd gaan we verder met een installeerbare Open Street Map van de Benelux. Maar het hoeft niet bij Nederland alleen te blijven. U kunt als u dit wilt de hele wereld downloaden, maar dan wel in gedeeltes.

Om een installeerbare kaart aan te maken gaat u naar  http://garmin.openstreetmap.nl.

Het installeren van één land

Als eerste kijken we naar het downloaden van een compleet land. Dit is erg handig en snel. In de figuur hieronder hebben we rood gemarkeerd welke opties u moet kiezen om Nederland te downloaden.

GPSwalking.nl

Als laatste kiest u de optie: Download Map Now.

GPSwalking.nl

U krijgt nu direct een webpagina waar u osm_generic_windows.exe kunt aanklikken. De OSM kaart van Nederland installeert zich direct binnen Garmin Mapsource of Basecamp. Als een eerdere versie van OSM al geinstalleerd is krijgt u hiervan een melding. De oude kaart wordt eerst verwijderd voordat de nieuwe geinstalleerd wordt. U kunt zodoende maar 1 OSM kaart geinstalleerd hebben. Wilt u toch meerdere verschillende OSM kaarten installeren kijk dan even bij onze aanvullende instructie.

 GPSwalking.nl

Klik op ok. om de nieuwe versie van OSM te installeren.

Het installeren van meerdere landen

Je kunt ook eenvoudig meerdere landen selecteren. Dit is wel handwerk. Zorg eerst dat je het vinkje bij Enable manual tile selection hebt aangevinkt. 

GPSwalking.nl

Nu kun je in het overzicht onderaan de pagina met de muis de vakjes (=tiles) aanklikken die je graag in de OSM map wilt hebben. Klik je op een geselecteerd vakje dan deselecteer je die weer. Zo kun je precies aangeven welke kaardelen er in de OSM kaart moeten komen.

Als je klaar bent dan vul je eigen email adres in en klik je op Build my map.

Je krijgt direct een email met daarin een link waarmee je je kunt kijken hoe lang het duurt voordat jouw kaart klaar staat. Afhankelijk van de groote van de kaart die je aangevraagd hebt en van diegene die nog voor je in de rij staat moet je enige tijd geduld hebben.

GPSwalking.nl

In de mail die volgt staat de link naar de bestanden. U kunt daarna de nieuwe kaart installeren.

GPSwalking.nl

Zoals in de mail uitgelegd wordt is de link maar 48 uur beschikbaar. Via de link kunt u verschillende bestanden downloaden.

GPSwalking.nl

osm_generic_windows.exe is het bestand dat u nodig heeft om de Open Street Map te kunnen installeren in Mapsource. Ook kunt u de kaart direct in de GPS zetten. Hiervoor moet u osm_routable_gmapsupp.zip downloaden, uitpakken en het bestand uit de zip-file in de Garmin folder op de GPS zetten.

Wij kiezen voor de eerste optie en installeren alleen osm_generic_windows.exe Via Mapsource kunnen we de kaarten altijd naar de GPS laden. Afhankelijk van uw Internet verbinding kan het even duren voordat u de grote bestanden die aangemaakt zijn kunt downloaden.

De installatie is hierna simpel. Dubbel klik op het gedownloade osm_generic_windows.exe bestand. Sluit wel eerst Mapsource of Basecamp af voordat u de installatie start.

GPSwalking.nl

Kies de gewenste taal zodat u de schermen tijdens de installatie beter kunt lezen en begrijpen.

GPSwalking.nl

Als eerste wordt de oudere versie van OSM op uw computer gedeinstalleerd. Daarna wordt de nieuwe versie van OSM geinstalleerd.

GPSwalking.nl

GPSwalking.nl

Vervolgens gaat de installatie van start.

GPSwalking.nl

Doorgaans kunt u de voorgestelde installatiemap gewoon gebruiken. Alleen als u de Garmin software op een andere locatie heeft geinstalleerd moet u andere map kiezen.

GPSwalking.nl

Nu de installatie is afgerond kan MapSource geopend worden.

GPSwalking.nl

Vergeet niet om in Mapsource/Basecamp de nieuwe kaart te selecteren. Beide programma's laten de laatste geselecteerde kaart zien bij het opstarten en niet de nieuwe kaart. Die moet u handmatig selecteren.

GPSwalking.nl

Een zeer bruikbare kaart is nu gratis beschikbaar.

GPSwalking.nl


Het installeren van meerdere OSM kaarten
Soms is het handig om meerdere OSM kaarten in Basecamp te installeren. Zo kunt u dan de OSM kaart van Nederland beschikbaar hebben maar ook de kaart van Oostenrijk waar u dit jaar op vakantie wilt gaan.

Het is niet mogelijk om zonder extra stappen 2 OSM kaarten binnen Basecamp te installeren. Dat komt omdat bij elke installatie van een nieuwe OSM kaart hetzelfde kaartnummer wordt geselecteerd, en elk kaartnummer mag maar 1 keer in Basecamp voorkomen.

Tijd voor een trucje. Hiervoor gaat u naar de website van JAVAWA waar een aantal handige tools te vinden is. Het tool dat u nu nodig hebt is JAVAWA GMTK. U kunt via deze link rechtreeks naar de juiste pagina.

JAVAWA schrijft er het volgende over:  Met JaVaWa GMTK kunt u een backup maken van uw kaarten en deze (op een andere computer) weer terugzetten inclusief de ontgrendelcodes; opnieuw installeren van kaarten is niet nodig.

Migratie van uw Garmin kaarten van een oude naar een nieuwe computer is met dit programma zeer eenvoudig. Wilt u uw kaarten ook op een tweede computer (bijvoorbeeld een laptop of netbook) gebruiken? Met JaVaWa GMTK is dat zo geregeld.

U kunt ook kaarten op uw computer verplaatsen naar een andere map en/of schijf (bijvoorbeeld als de C-schijf vol is), de namen wijzigen waarmee kaarten op de computer en in het toestel worden weergegeven (alleen bij onbeveiligde kaarten zoals de OpenStreetMap), de weergave van kaarten veranderen door een ander TYP-bestand te installeren, kaarten verwijderen, kaarten controleren op problemen en deze oplossen, ontgrendelcodes importeren uit uw toestel en een backup maken van uw ontgrendelcodes.

Hoe gaan we het GMTK tool nu gebruiken?
Na opstarten worden alle kaarten op de PC getoond.

GPSwalking.nl

Selecteer nu de kaart die u wilt gaan aanpassen. In ons geval is dat OSM generic routable. Selecteer deze kaart en klik op Extra -> Change Map name and ID.

GPSwalking.nl

Nu kan de Familie ID aangepast worden. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat er daarna weer een andere OSM kaart met ID 2000 geinstalleerd kan worden. We kiezen voor ID 2010 en zorgen er meteen voor dat een betere naam voor op de PC en GPS wordt gekozen. Omdat we hier de Nederlandse OSM kaart hebben kiezen we voor OSM NL.

GPSwalking.nl

Nu kunnen we weer een volgende OSM kaart installeren. Als tijdens de installatie gemeld wordt dat er al een OSM kaart geinstalleerd is kunt u dat negeren en gewoon doorgaan met de installatie. Als u een nieuwe kaart geinstalleerd heeft geeft u die het ID 2011 en veranderd u de naam in een meer logsiche. Daarna kunt u nog een nieuwe OSM kaart installeren.

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlOp deze manier hebben we nu 4 verschillende OSM kaarten tot onze beschikking.

In Basecamp kunnen de kaarten nu via een fatsoenlijke naam geselecteerd worden. Ook op de GPS zijn de zelfde kaartnamen zichtbaar wat erg handig is.

 

 

 

 

 

 

 


Het selecteren van een andere TYP file

Als we kijken naar de kleuren van de OSM kaarten valt op dat die niet erg duidelijk zijn op de GPS. Op de PC valt het nog best mee, maar op de GPS willen we graag de paden goed zwart hebben en niet een bruine stippellijn zien. Gelukkig is dat aan te passen.

GPSwalking.nl

Als eerste gaan we uitzoeken waar de OSM kaart geinstalleerd is. Daarvoor gebruiken we het GMTK tool van JAVAWA.

We selecteren de OSM NL kaart en dubbelklikken hierop.

GPSwalking.nl

Na de dubbelklik krijgen we een informatie window. Op de regel "Location" is te zien waar de kaart op de PC geinstalleerd is.

GPSwalking.nl

Ook is te zien of er een TYP file gebruikt wordt. Een TYP file bevat de informatie over de kleuren en de lijndiktes van alle informatie die Garmin Basecamp of Mapsource laat zien.

We kunnen deze TYP file nu gaan aanpassen. Hiervoor is het wel verstandig om eerst een backup te maken zodat u weer terug kunt als dat nodig is. U hoeft niet zelf de TYP file aan te passen, want dat hebben we voor u al gedaan. Klik hier om onze OSM TYP file te downloaden. Verderop leggen we uit hoe u zelf de TYP file kunt aanpassen.

In de zipfile die u zojuist gedownload heeft zit het bestand OSM.typ. Dit bestand zet u neer in de folder waar ook de OSM kaart staat. In het voorbeeld hierboven is dat C:/Garmin/Maps/OSM NL.

Kies in het GMTK tool, terwijl OSM NL geselecteerd is, de optie Extra -> Change or add TYP file. Kies nu de OSM.typ file die u zojuist gedownload heeft. En start hierna Garmin Basecamp weer. Direct is te zien dat de bospaden veel duidelijker zijn geworden. Vooral op de GPS heeft u een veel duidelijker beeld. Op de PC lijkt het een beetje overdreven. De paden zijn vrij dik weergegeven en bij uitzoomen wordt het al snel onoverzichtelijk. Maar op de GPS hebben we voordeel van het weergeven van de paden door een dikke zwarte streep. Ze zijn veel beter zichtbaar.

GPSwalking.nl

Mocht u de OSM kaart al op de GPS hadden staan dan moet u die weer opnieuw naar de GPS sturen om de wijzigingen van de TYP file mee te nemen.


Het aanpassen van de kleuren in de TYP file

Nu komen we bij het moeilijke gedeelte. Als u zelf wilt experimenteren met het aanpassen van de kleuren dan moet u eerst een kopie van de TYP file die u in de kaart gebruikt maken. Dan kunt u altijd terug als de aanpassingen niet bevallen. Kies nooit een TYP file die voor een andere kaart gebruikt wordt. Er kunnen dan hele vreemde kleurencombinaties getoond worden waardoor de kaart eigenlijk niet meer bruikbaar is.

Daarna gaat u naar de website http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi. Nu kunt u de TYP file openen en aanpassen.

GPSwalking.nl

Als u door de TYP file gaat door naar beneden te scrollen ziet u een groot aantal instellingen voorbij komen. Het is belangrijk om de instelling die u wilt aanpassen op te zoeken. We willen de kleine paden gaan aanpassen en zoeken naar onverharde weg. Als we deze gevonden hebben kijken we naar de kleur en de vorm. Deze kunnen we vergelijken met de kleur op de kaart. Inderdaad gaat het hier over een oranje stippellijn. Dus hebben we de juiste instelling te pakken. Nu kunnen we op edit klikken om de instellingen aan te passen.

GPSwalking.nl

De kleur die voor een onverhard pad wordt gekozen is DB6500 wat op de kaart een oranje kleur geeft. In de bitmap kunt u ook zien dat gebruik wordt gemaakt van een stippelijn van 2 pixels breed. Dit is op de GPS een vrij iele lijn op doorgaans een groene achtergrond.

De aanpassing die we gaan doen is dat we de lijn 3 pixel breed maken met een witte rand erom heen. Hierdoor valt de lijn goed op.

Als eerste kiezen we bij Color Mode: 2 common colors. De bitmap height wordt 7 pixels. Als foreground color kiezen we "000000" wat zwart is. Als background color kiezen we "ffffff" was wit is. Als we met de muis eerst op het vlakje foreground klikken kunnen we daarna in bitmap met de muis klikken op welke pixels zwart moeten worden. Als we op het vlakje background maken kunnen we kiezen welke pixels wit moeten worden. Zo kunnen we een zwarte lijn van 3 pixels breed maken met een witte rand van 2 pixels.

GPSwalking.nl

Als u op save klikt is de wijziging doorgevoerd. Als u helemaal naar onderen gaat komt u een download knop tegen. Daarmee kunt u de aangepast TYP file downloaden. Na het downloaden zet u de TYP file in de folder waar ook de kaart staat die u wilt aanpassen. In ons voorbeeld is dat C:/Garmin/Maps/OSM NL. Via het JAVAWA GMTK tool kunt u altijd terugvinden waar de kaart geinstalleerd is.

Via Extra -> Change or add TYP file kunt u nu de aangepaste TYP file laden. Start hierna Garmin Mapsource of Basecamp om te kijken of de wijzigingen naar wens zijn. U zult zien dat alleen de Onverharde wegen aangepast zijn. Hierna moet u alle paden en wegen die u wilt aanpassen zien terug te vinden in de TYP file en aanpassen. Een heel gepuzzel. En daarna moet u de kaart naar de GPS laden om te kijken of de aanpassingen de kaart echt leesbaarder maken.

Een leuke klus voor een regenachtige avond. Is het toch te complex dan kunt u altijd onze aangepast TYP file een keer proberen. Klik hier om onze OSM TYP file te downloaden.

Gebruik daar het JAVAWE GMTK tool om de nieuwe TYP file te koppelen aan de kaart.