Samenvatting

De Eifel is het oostelijke deel van het laaggebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daarnaar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.
 
De laatste uitbarstingen vonden 10.000 jaar geleden plaats. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is: het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. In het verleden kwamen ook al inactieve fases voor van 10.000 à 20.000 jaar, wat suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
 
De Eifel staat bekend als een aantrekkelijk wandelgebied. Er zijn veel lokale wandelingen uitgezet, met doorgaans goede paden en bewegwijzering. In de hele Eifel is de Duitse Eifelverein actief, die een uitgebreid netwerk van wandelpaden door de hele regio onderhoudt.
Vakantieparadijs Heidehof 2012-2016

Laatst bijgewerkt op 22-11-2019

Het is winter 2011 als er een mailtje van Vakantieparadijs Heidehof binnenvalt met de vraag of we een aantal GPS routes kunnen uitzetten. Liefst voordat het seizoen van 2012 begint. Dat klinkt goed, maar het weer van half maart blijft altijd een gok.

Gelukkig pakt die gok goed uit en kunnen we met zonnig weer afreizen. De 175 km vanaf Brabant naar de Eifel rijden gemakkelijk. Een groot deel over de snelweg en het laatste stukje binnendoor over kronkelige weggetjes met hier en daar een haarspeldbocht. En binnen de 2 uur zijn we ter plaatse.


Vakantieparadijs Heidehof grenst direct aan het Belgische staatsbos, de mogelijkheden voor wandelen, mountain-biken of paardrijden zijn hier werkelijk onuitputtelijk. De 3-sterren vakantiewoningen/appartementen zijn compleet ingericht en bevinden zich in de prachtige natuur tussen de dorpjes Hollerath en Udenbreth. Voor groepen beschikt Heidehof over een zeer mooie compleet ingerichte groepsruimte (max. 30 personen).

Heidehof is geschikt voor mensen en groepen, die iets te vieren hebben of die hun vakantie gezamenlijk met elkaar willen doorbrengen. Heidehof beschikt over een Theetuin (5.000m2) met in Engelse stijl aangelegde bloemenborders waar u kunt genieten van een lekker kopje koffie en een prachtig uitzicht heeft over de vijver.
 
GPSwalking.nl heeft een aantal GPS wandelroutes uitgezet die ook via de kaart te lopen zijn. Een papieren routebeschrijving kunt u bij Vakantieparadijs Heidehof verkrijgen. Ook kunt u een GPS lenen.

Heidehof Eifel

Ronald en Gerdine Snijder
Ferienparadies Heidehof
Ramscheiderhöhe 3-5
53940 HELLENTHAL
Duitsland

Tel:  00 49 (0)2448-95010
www.heidehof-eifel.com


Zie ook onze sfeerfoto serie deel 1.
Zie ook onze sfeerfoto serie deel 2.
 
GPS wandelingen:

 
Even later zitten we in de gezellige theetuin waar we welkom geheten worden door Ron en Gerdine. Het is heerlijk vertoeven in het voorjaarszonnetje.
 
Na de kennismaking kunnen we ons huisje voor dit weekend gaan bekijken en de auto uitladen. We zetten alle wandelschoenen netjes op een rijtje in de hal. Daarna verdelen we de slaapkamers.
 
Ook buiten krijgen we een rondleiding. In de grote vijvers zit het vol met kikkers. Die proberen zich te verschuilen maar er is gewoon geen plaats genoeg. Overal is kikkerdril te zien. Nog een paar weken en dan zit het hier vol met kikkervisjes.
 
Buiten staan grote bakken met verschillende tulpensoorten. De eerste puntjes zijn zichtbaar. Over een paar weken is het hier een bloemenparadijs. Dat laten de foto's op de website ook zien.
 
Wij zijn nog te vroeg in het seizoen om al van de tulpen te kunnen genieten, maar de narcissen stonden al in bloei.
 
Na de koffie komt de topografische kaart op tafel en wordt er overlegd over de routes. Het is de bedoeling om naar alle 4 de windrichtingen een GPS route uit te zetten die ook met een routekaart gelopen kunnen worden.
 
Op de PC wordt de route ingetekend en gecontroleerd. Het valt nog niet mee om een route vanaf de kaart in te tekenen. Het ene deel van de route loopt door België en het andere deel door Duitsland. Daardoor moeten we steeds van topografische kaart wisselen.
 
Ron en Gerdine weten een heleboel interessante punten te liggen, maar wijs die maar eens op de kaart aan.
 
Daardoor besluit Ron om twee van de 4 wandelingen mee te lopen. Dan kan hij in de praktijk meemaken hoe een GPS wandeling werkt en wij krijgen de mooiste punten te zien.
 
En dat werkt inderdaad prima. We komen onderweg langs punten die we zelf nooit gevonden zouden hebben. En we leren een heleboel over de omgeving. Want Ron kan goed vertellen.
 
De eerste wandeling was ongeveer 14 km lang. Maar doordat we regelmatig afweken van de ingetekende route hadden we aan het einde van de eerste dag ruim 20 km gelopen. Gelukkig 20 mooie kilometers zodat we voldaan weer terug bij ons huisje aankwamen.
 
's Avonds hebben we nog even een korte GPS instructie gegeven en de routes voor morgen weer voorbereid.
 
We krijgen nog een aantal foto's te zien die Gerdine in de voorgaande jaren geschoten heeft. Vooral de foto's van de Narcissenwiese zijn mooi. Vanaf de tweede helft maart tot medio april zien de weides in het het Olaftal geel van de wilde narcissen.
 
Wij waren net iets te vroeg in het seizoen voor deze narcissen maar we willen graag nog een keertje terugkomen voor dit gele schouwspel.
 
Ron en Gerdine gaan binnenkort aan het vijfde seizoen beginnen. Ze hebben nog steeds volop plannen om Heidehof verder uit te bouwen.
 
Ron vertelt dat hij dagelijks aan het klussen, schoonmaken en opknappen is. De grote tuin kost natuurlijk veel onderhoud. Maar ook de appartementen en het vakantiehuisjes waar wij in verblijven moeten regelmatig onderhouden worden.
 
De omgeving heeft de wandelaar meer dan voldoende te bieden zoals we zelf hebben kunnen ervaren.
 
Het gebied is glooiend met prachtige bossen onderbroken door mooie vergezichten. De paden zijn doorgaans goed begaanbaar en je kunt zomaar een ree of een vos tegenkomen.
 
Ron liet zien een goed oog voor deze dieren te hebben want zonder problemen wees hij een ree aan die ons stond aan te kijken tussen de donkere bomen. Even later wees hij op een goud-geel stipje. Dat bleek een vos te zijn die door de verrekijker goed te zien was.
 
Wij hebben in ieder geval genoten van ons gastvrij verblijf in vakantieparadijs Heidehof en genoten van de omliggend natuur. Zonder problemen kun je hier naar alle windrichtingen een wandeling beginnen. 
 
We hadden een confortabel vakantiehuisje tot onze beschikking waar we 's avonds bij konden komen van onze wandelingen inclusief internet een satteliet televisie. Wat wil een mens nog meer.
 
Als u graag wandelt dan kunnen we vakantieparadijs Heidehof u van harte aanbevelen. Maar ook fietsers of mensen die graag rondtouren of alleen komen voor de rust komen hier aan hun trekken.
 
Ron en Gerdine, bedankt voor het mooie weekend, de gastvrijheid en de assistentie bij het uitzetten van de GPS wandelingen. We hebben genoten van ons weekendje Eifel.

GPSwalking.nlEn dan is het 2013: Vorig jaar waren we vrij vroeg in het seizoen (maart). Daarom waren de narcissen nog niet in bloei. Dit jaar kwamen we een maand later op bezoek (april). Maar door de koude en lange winter was de natuur nauwelijks verder.
 
We hadden deze keer heerlijk wandelweer, maar de lente stond pas op de punt om van start te gaan. Met veel pijn en moeite hebben we één narcis kunnen vinden die in bloei stond. Toch weer genoten van een heerlijk weekendje weg en de gastvrijheid van Ron en Gerdine van Heidehof. Aan het einde van onze korte vakantie rijden we onze woonplaats weer in. De eerste rotonde staat vol met bloeiende narcissen. En daar rij je nu helemaal voor naar de Eifel.

GPSwalking.nlEn dan is het 2015: 2014 moesten we helaas overslaan. Maar op 15 april hadden we het juiste weekend uitgekozen om de wilde narcissen te zien. We hadden schitterend weer en de narcissen stonden welig in het Olaftal. Schitterend.
 
Ook die jaar liepen we mooie wandeling door het Olaftal. En het verveeld nooit. Schitterende vergezichten, volop narcissen, heerlijk rustige natuur met veel planten en vogels. Je raakt er nooit op uitgekeken. 
 
GPSwalking.nlEn dankzij het mooie weer konden we genieten van het heerlijke terras dat we voor ons appartement hebben liggen. Want na een pittige wandeling is het heerlijk uitrusten met een goed boek. 
 
Eigenlijk willen we hier elke jaar wel een keertje langskomen om te genieten van de Eifel. Er zijn nog genoeg wandelingen uit te zetten.
 
Daarom noteren we elke jaar in april een bezoekje aan de Eifel. En telkens pikken we weer een wandeling mee. 

GPSwalking.nlEn dan is het 2016: We kiezen deze keer voor de tweede helft van april. "April doet wat het wil" maakt haar naam meer dan waar.

Op de vrijdag is het mooi zonnig lenteweer. We laden de auto uit en gaan snel op pad naar het Olaftal. Een schitterende foto-serie is het resultaat.

Op de zaterdag is het herfst, maar nog steeds prima wandelweer. Alleen zijn we wat dikker aangekleed en moeten ze soms even wachten op wat zon. We komen tijdens de wandeling door het bijzondere dorpjes Vogelsang en Wolseiffen. 

Op de zondag is het volop winter met temperaturen rond het vriespunt en hagel- en sneeuwbuien. Geen wandelweer, want dit kunnen we onze Spaanse hond Pecas niet aandoen. Die is de warmte gewend.