GPSwalking.nl - GPS wandelingen | Mooie GPS wandelingen in binnen- en buitenland
Informatie
Bij het wandelen met een Outdoor GPS heb je 2 navigatie mogelijkheden:
- Track
- Route
Het lopen van een Track is het meest gebruikt, sommige lopen soms ook een Route. Het verschil is eenvoudig. Een Track is een paarse streep op het scherm die je moet volgen. Onderweg krijg je geen enkele navigatie aanwijzingen. Loop je van de Track af dan moet je zelf er weer op zien te komen. Als je gebruik maakt van een Route krijg je onderweg een piepje als je af moet slaan. Maar in een lawaaierige omgeving hoor je die misschien niet. Een Route heeft ook als nadeel dat de GPS soms een andere weg neemt dan je vooraf bedacht had. En in het allerslechtste geval slaat de GPS een heel stuk van de route over omdat hij een snellere variant heeft bedacht. Om niet verrast te worden gaat GPSwalking.nl op pad met een Track op de GPS.
Tracks/Spoor en Waypoints/Routepunten
Laatst bijgewerkt op 04-10-2020
Bij het wandelen met een Outdoor GPS heb je 2 navigatie mogelijkheden:
- Track/Spoor
- Route
Het lopen van een Track is het meest gebruikt, sommige lopen soms ook een Route. Het verschil is eenvoudig. Een Track is een paarse streep op het scherm die je moet volgen. Onderweg krijg je geen enkele navigatie aanwijzingen. Loop je van de Track af dan moet je zelf er weer op zien te komen. Als je gebruik maakt van een Route krijg je onderweg een piepje als je af moet slaan. Maar in een lawaaierige omgeving hoor je die misschien niet. Een Route heeft ook als nadeel dat de GPS soms een andere weg neemt dan je vooraf bedacht had. En in het allerslechtste geval slaat de GPS een heel stuk van de route over omdat hij een snellere variant heeft bedacht. Om niet verrast te worden gaat GPSwalking.nl op pad met een Track op de GPS.
Hoe kom je aan de Track?
Er zijn 2 manieren om aan een Track te komen:
- Downloaden van een wandel website zoals GPSWalking.nl
- Zelf uitzetten in BaseCamp
We gaan er even van uit dat je BaseCamp al op de PC hebt draaien. Zoniet volg dan de volgende instructie. Houdt er ook rekening mee dat het ook nodig is om een Topografische kaart in BaseCamp beschikbaar te hebben.
Tip: Wij gebruiken vaak de naam Track, de nederlandse vertaling is Spoor. Ook hebben we het vaak over een Waypoint, waavan de nederlandse vertaling Routepunt is.
Downloaden en installeren van Garmin Basecamp
U kunt Garmin Basecamp gratis downloaden vanaf de website van Garmin. Klik hier om Basecamp te downloaden. Het installeren is net zo moeilijk als elk ander PC programma.
Als u nog Topografische kaarten moet installeren kijk dan op:
Het zelf uitzetten van een Track
Nadat we Garmin BaseCamp hebben opgestart kunnen we een Track gaan uitzetten. Hiervoor maken we eerst een nieuwe lijst aan.
Je kunt binnen BaseCamp meerdere Lijstmappen (folders) maken met daarin meerdere lijsten (wandelingen). In het voorbeeld hieronder is er een map genaamd Wandelingen met daarin 1 wandeling.
Binnen je bibliotheek kun je nieuwe Lijstmappen en lijsten aanmaken. Zorg voor een logische indeling en pas die na verloop van tijd gewoon aan als dat nodig is.
Als we een Track willen gaan tekenen maken we eerst een nieuwe lijst. Natuurlijk geven we die een zinnige naam. In dit geval gaan we wandelen in het Leenderbos tussen Leende en Valkenswaard. We noemen de lijst dan ook Leenderbos.
We selecteren de juiste Topografische kaart en gebruiken het handje om de kaart op de juiste plaats te centreren.
Ziet u in Basecamp niet dezelfde gereedschappen als in onze voorbeelden getoond worden dan moet u misschien nog een aantal werkbalken selecteren.
Als de kaart op de juiste plaats staat en de juiste werkbalken geactiveerd kunnen we gaan starten met het tekenen van een Track. Het is daarbij handig dat u weet waar u wilt gaan starten. We hebben 2 gereedschappen tot onze beschikking:
- Het rode vlaggetje voor het zetten van een Waypoint/Routepunt
- De voetstapjes voor het uitzetten van een Track/Spoor
We gaan eerst starten met het tekenen van een Track/Spoor en zetten daarna een Waypoint/Routepunt op de plaats van de parkeerplaat.
TIP: zorg dat je de juiste lijst hebt geselecteerd als je de track gaat tekenen. Anders komt de track op de verkeerde plaats te staan.
We beginnen daarom eerst met de voetstapjes. Als je dat gereedschap selecteert wordt een pennetje zichtbaar. Zet het pennetje op de juiste plaats en klik op de linkermuistoets om een punt te zetten. Ga een stukje verder en klik weer. Zo ontstaat langzaam een Track/Spoor.
We tekenen door totdat we weer bij de parkeerplaats uitkomen.
Terwijl we tekenen zien we onderaan het scherm de afstand. Dit geeft u een goed idee over de lengte van de wandeling.
De Track heet nu nog gewoon track en heeft een saaie grijze kleur. Met een dubbelcklik op de track aan de linkerkant van het scherm kunnen we de naam en de kleur aanpassen.
Nu hebben we een Track met een mooie naam en een mooie blauwe kleur.
Het plaatsen van Waypoints
Nu gaan we parkeerplaats markeren dmv een Waypoint/Routepunt. We kiezen voor het rode vlaggetje boven in de balk en klikken op de juiste plaats op de kaart.
BaseCamp probeert zelf een zinnige naam voor het Waypoint te verzinnen. Die naam komt ook links in onze lijst te staan. Ook hier kunnen we met een dubbelklik op Waypoint de naam en het symbooltje veranderen.
Nu hebben we een Track van 8,2 km met de parkeerplaats als Waypoint. Maar wat als de wandeling te kort of te lang is. Dan passen we de Track gewoon een beetje aan. Het blijft een beetje proberen totdat we de juiste lengte hebben.
Aanpassen van een Track
Hoe gaan we te werk om de Track aan te passen?
Eerst tekenen we een nieuwe track op de plaats waar we de wandeling willen gaan verlengen. We hebben dan 2 Tracks in onze wandeling. De tweede track hebben we een rode kleur gegeven zodat hij goed opvalt.
In de volgende stap moet de oorspronkelijke Track in 3 delen geknipt worden. Hiervoor gebruiken we het schaartje dat ook boven in de balk te vinden is.
Als we klaar zijn hebben we 3 Tracks die ontstaan zijn uit de Track van 8 km en de nieuwe Track die we tekend hebben. Als je op één van de Tracks aan de linkerkant van het scherm klikt wordt dikker weergegeven. Hierdoor is het eenvoudig te zien welke naam bij welk Track op het scherm hoort.
We selecteren nu de Track die we niet meer nodig hebben (in dit geval Track 001) en verwijderen die (delete knop op het toetsenbord). Hierdoor houden we 3 Tracks over. Deze gaan we weer aan elkaar plakken. Eerst selecteren we alle 3 de Tracks en via de rechtermuistoets kunnen we de Tracks/Sporen weer samenvoegen.
Nu is het even goed uitkijken. Er komt een box in het beeld met daarin de 3 tracks. Maar die staan vaak niet in de goede volgorde. Select daarom alle 3 de Tracks in box van boven naar onder en kijk op het scherm of de volgorde logische is. Als dat niet het geval is staan aan de linkerkant van de box een pijltje omhoog/omlaag waarmee je de volgorde kunt veranderen.
Als de volgorde klopt dan kun je samenvoegen door op OK te klikken. Klik daarna op Ja om uiteindelijk maar 1 Track over te houden.
En omdat er 3 Tracks samengevoegd worden is de mooie naam van de Track verloren gegaan. Die moeten we weer even wijzigen in Leenderbos.
We hebben nu een Track van 10 km. En mocht dat nog niet genoeg zijn dan kunnen we doorgaan met wijzigen zoals hierboven is uitgelegd.
Het finetunen van een Track
Er zijn nog andere mogelijkheden om een track aan te passen. Hiervoor hebben we 4 tools waarvan we het schaartje al hebben gebruikt.Van links naar rechts staan tot onze beschikking:
- Punt invoegen
- Punt verplaatsen
- Punt wissen
- Knippen/deel
Om onze Track Leenderheide wat langer te maken hebben we een nieuwe track getekend, de oude in 3 gedeeltes geknipt, vervolgens het Trackdeel dat we niet meer nodig hadden verwijderd en daarna alles weer aan elkaar geplakt tot 1 nieuwe Track. Dit is de beste manier om grote wijzigingen aan te brengen. Maar wat als je kleine wijzigingen wilt aanbrengen? Dat kun je prima gebruik maken van het punt verplaatsen, invoegen en wissen. We geven een voorbeeld.
Veronderstel dat we er achterkomen dat een pad afgesloten is. Dat is het verstandig om de Track iets te verleggen naar een andere pad. Dat gaan we doen met het verschuiven van punten. Hebben we te weinig punten dan kunnen we punten toevoegen, hebben we er te veel dan kunnen we er een paar weghalen.
We kiezen nu voor Punt verplaatsen en kiezen voor het eerste punt van de Track die over het afgesloten pad gaat. Dit punt geven we een nieuwe plaats.
Dit doen we voor alle punten totdat de Track helemaal aangepast is. Bij grotere aanpassingen kan het inderdaad nodig zijn om punten aan de Track toe te voegen. Is het veel werk dan is het weer een optie om eerst een nieuwe Track te tekenen en daarna met knippen en plakken er weer een nieuwe Track van te maken
Stel u ziet dat u ergens een bocht te veel hebt afgesneden en u wilt dat aanpassen. Dan allereerst de opmerking dat u bij het wandelen hier niets van merkt. De GPS heeft altijd een kleine afwijking en u volgt de paden, zelfs als het op de GPS lijkt dat u net iets naast het pad moet lopen. Maar stel.....
In de uitgezette track vinden we een klein stukje dat niet helemaal perfect is. Met het verplaatsen van bepaalde punten kunnen we dit niet mooi oplossen. Daarom plaatsen we er gewoon een punt bij.
Hiervoor gebriuken we het gereedschap Punt toevoegen. We geven aan waar we het punt willen hebben en plaatsen het.
Nu is onze track perfect en kunnen we deze gaan overzetten op de GPS.
Het overzetten van een Track naar de GPS
Nu we de Track helemaal naar wens hebben wordt het tijd deze over te zetten naar de GPS. Hiervoor is het nodig om de GPS via USB aan de PC te koppelen. De GPS wordt hierdoor zichtbaar in BaseCamp.
U kunt eenvoudig zien welke GPS Tracks op de GPS staan door het Interne Geheugen te selecteren. U krijgt dan een overzicht van alle Tracks, Routes en Waypoints te zien. Helaas niet zo mooi gestructureerd als in Basecamp, want het is 1 grote lijst.
We slepen nu het de hele lijst Leenderbos (Track + Waypoint) naar het interne geheugen. Er komt kort een groene balk in beeld op het moment dat alles naar de GPS wordt gestuurd. Is de overdracht gelukt dan komt er een groen vinkje bij de Interne Opslag te staan.
We moeten nu ook de Track Leenderheide tussen de andere tracks in de Interne Opslag van de GPS kunnen zien staan. Het is altijd verstandig dit even te controleren omdat u anders mogelijk in het Leenderbos staat terwijl de Track nog altijd alleen op de PC thuis staat.
Andere mogelijkheden om Tracks tussen PC en GPS uit te wisselen
Als u veel Tracks en Waypoints op de GPS heeft staan ziet de Interne Opslag er een beetje "rommelig" uit in BaseCamp. En het zou zo eenvoudig voor Garmin zijn om dat te veranderen.
In feite staat op de GPS GPX files met daarin Tracks en Waypoints. Die hebben we er zelf op de GPS gezet. Daarnaast kunt u gelopen Tracks opslaan. Ook dan wordt er een GPX bestand aangemaakt, eentje voor de gelopen Track en eentje voor de onderweg gemarkeerde waypoints. Helaas zie je dat niet terug in de Interne Opslag omdat daar alles door elkaar heen staat en je niet kunt zien wat bij wat hoort.
Hoe pakken wij het aan?
Op het moment dat de GPS aan de PC hangt kunnen we ook in het geheugen kijken via Windows Verkenner. Ga hiervoor naar de Garmin\GPX map op uw GPS.
TIP: ben voorzichtig als je via verkenner naar het geheugen van de GPS gaat want je kunt ook de verkeerde dingen verwijderen waardoor de GPS onbruikbaar is.
Het liefst willen we in de GPX folder alleen GPX files met een zinnige naam hebben. Dan weet je ook wat wat is. Slepen we lijsten binnen BaseCamp naar de Interne Opslag van de GPS dat geeft Garmin die een standaard naam. Waarom ze niet de naam van de lijst gebruiken is mij een groot raadsel.
Dus als je veel wandelingen overzet dmv slepen binnen BaseCamp krijg je een grote hoeveelheid GPX files met standaard namen. Niet erg overzichtelijk. Zoals gezegd bevat elke GPX file de complete inhoud van de lijst. Dat is dus 1 tot meerdere Tracks en 1 tot meerdere Waypoints. In Basecamp wordt dat allemaal weergegeven zonder dat het duidelijk is wat bij elkaar hoort. Gooi je bv een oude wandeling weg van de GPS van BaseCamp hoe weet je dan welke Waypoints daarbij horen?
Daarom willen wij graag GPX namen die meteen duidelijk maken over welke wandeling het gaat. Gelukkig is dat eenvoudig mogelijk.
Selecteer eerst de lijst in Basecamp die je naar de GPS wilt brengen. Kies daarna Bestand -> Exporteren. Je ziet dan de naam van de lijst die je wilt exporteren.
Sla de wandeling op in de Garmin\GPX folder van je GPS in GPX formaat. Kies geen ander formaat want anders wordt je track niet zichtbaar op de GPS.
Als je nu met verkenner in de Garmin/GPX map kijkt dan staat daar de Leenderbos.gpx file. We kunnen nu de GPX bestanden die Garmin zelf heeft aangemaakt verwijderen totdat we 2 GPX bestanden overhouden. De Wandelconcepten2020.gpx file bevat een groot aantal tracks en Waypoints. De Leenderbos.gpx file alleen de door ons uitgezette Track en het Waypoint van de Parkeerplaats.
U ziet na de opschoning en het geven van zinnige namen aan de GPX file de Leenderbos Track nog steeds netjes door BaseCamp wordt gezien.
En wat doen we met gelopen tracks?
Als we een track gelopen hebben maakt de GPS daarvan een tracklog. Natuurlijk slaan we deze altijd op, want het kan voorkomen dat we hier en daar afwijken van de uitgezette Track.
Garmin slaat deze Tracklog en de Waypoints op in verschillende GPX bestanden op de GPS. Niet super handig, maar het is op dit moment niet anders.
Wij zetten na elke wandeling beide bestanden in de Archive folder in Garmin/GPX. Na verloop van tijd ontstaat zo een hele verzameling GPX files in de Archive folder. Natuurlijk willen we deze tracklog weer netjes opslaan in BaseCamp. Natuurlijk kunnen we in de Interne Opslag van de GPS kijken via BaseCamp maar daar zijn we de weg als snel een beetje kwijt. Dus kiezen we ook hier voor een andere oplossing.
Eerst maken we een nieuwe Lijstmap aan met de naam "Gelopen Wandelingen". In deze Map maken we een nieuwe lijst voor 1 van de wandelingen die we gelopen hebben en op willen slaan. In BaseCamp ziet het er nu zo uit waarbij de lijst Meissen nog leeg is.
Op de GPS zoeken we de juiste GPX files van onze wandeling in Meissen. Ook hier gebruikt Garmin 2 verschillende benamingen wat een beetje onhandig is.
Nu slepen we deze 2 bestanden direct vanaf de Microsoft Verkenner op de Meissen lijst in BaseCamp. Ja echt, dat gaat zo eenvoudig. Nu hebben in Basecamp de Track en de Waypoints staan. Het zijn wel de Waypoints die u onderweg gemarkeerd heeft. De Waypoints die u bij het uitzetten van de wandeling heeft aangemaakt staan er dus niet bij. Maar dat kunt u binnen BaseCamp eenvoudig regelen want als het goed is heeft u de uitgezette wandeling ook bewaard en kunt u de Waypoint eenvoudig kopieren.
U kunt binnen BaseCamp uw eigen opzet van uitgezette wandeling en gelopen wandelingen maken. Ook hier is het een beetje oefenen en uittesten.
Heeft u vragen dan kunt u die altijd bij ons neerleggen via een mail naar info@gpswalking.nl,